TANGSUYUK AYAM

 Resepi ini biasanya dibuat menggunakan daging khinzir tetapi memandangkan ianya haram, jadi kita olah semula resepi ini menggunakan daging ayam. Rasanya akan tetap sama..Jangan risau yaaa



Rupa sebenar Tangsuyuk yang ada di Korea.


BAHAN-BAHAN
  1. Daging ayam bahagian dada. ( optional..bahagian lain juga boleh)
  2. Tepung Bestari / atau apa-apa tepung salutan (untuk salut ayam)
  3. Bawang Holand
  4. Nenas (optinal)
  5. Lobak merah
  6. Timun
  7.  Kicap
  8. Cuka
  9. Garam
  10. Lada hitam
  11. 1 biji telur 
  12. Bawang putih

CARA-CARA

Cara goreng ayam.

  1. Cuci ayam dengan bersih.
  2. Masukkan garam dan lada hitam.
  3. Tumbuk 3 ulas bawang putih sehingga hancur.
  4. Campurkan bersama ayam.
  5. Masukkan satu sudu kicap.
  6. masukkan sebiji telur dan gaul kesemuanya.
  7. Perap ayam tersebut sekurang-kurangnya 1 jam.
  8. Masukkan satu cawan tepung bestari atau apa-apa tepung untuk salutan.
  9. Gaul dengan sekata dan tambah sedikit air bagi tepung salutan lebih cair tetapi tidak terlau cair.
  10. Panaskan minyak dan apabila sudah cukup panas masukkan ayam tadi.
  11. Goreng hingga garing dan dan keluarkan dan goreng semula bagi rangup. Pastikan goreng dalam minyak yang banyak.
  12. Angkat dan tapis.

Cara membuat  Sos Tangsuyuk.
  1. Potong bawang Holand, timun, lobak merah dan nenas jika ada. Jangan potong terlalu kecil.
  2. Masukk 1 1/2 cawan air ke dalam kuali.
  3. Masukkan 1 1/2 sudu kicap.
  4. Masukkan 5 sudu cuka dan 8 sudu gula.
  5. Masukkan semua bahan yang telah dipotong.
  6. sediakann satu mangkuk dengan satu sudu tepung jagung dan satu sudu air. Kacau sehingga sebati .
  7. Masukkan ke dalam sos Tangsuyuk dan kacau sehingga sebati.
  8. Apabila sudah menggelega, tutup api dan hidangkan bersama ayam yang telah digoreng.

Harap resepi ynag saya beri ini membantu dan selamat mencuba..

Comments

  1. tolong masakan untuk housemate shira yang cantik ni bolehhh .. Please !!! <3

    ReplyDelete

Post a Comment